bowling
bowling5
bowling2

история на боулинга

боулинг екипировка и боулинг центрове

отчитане на резултата

захват /grip/

изходна позиция

суинг, стъпки, тайминг

изстрел и последващи движения/ release & follow-through/

прицелване и стратегии

ъгъл на игра

спеър удари

завиваща топка

аксесоари 
боулинг >> спеър удари

СПЕЪР УДАРИ
Стара боулинг поговорка гласи : „ прави спеърите, страйковете сами ще дойдат”. Това е всъщност добър съвет към новите боулъри. Съществуват 1023 потенциални спеър комбинации. Но не се безспокойте, голяма част от тях никога няма да ги видите. Докато има около двайсетина „нормални” спеър комбинации, за които са необходими минимум цели и ъгли.
Първото правило при бутането на спеър е използване на проста геометрия – принципа на диагоналите. Когато кеглите са от лявата страна на пистата, най-добрата позиция е отдясно и обратно. Упражнявайте четири отделни спеър удара от четири различни позиции, използвайки тази техника. Ще намерите отделна линия за всяка кегла от задната редица - 7-8-9-10. Има само още една линия, която трябва да откриете – позицията, от която стреляте с първата топка за страйк. Всяка спеър комбинация може да бъде съборена с изстрел от някоя от тези пет позиции.
Например – ако трябва да бъде съборена комбинацията 1-2-4 с дясна ръка, тряба да стреляте от позицията за осма кегла. 3-6 спеъра се бута от позицията за 9-та кегла. Всяка спеър комбинация, в която кючова кегла е 5-та, ще съборите като стреляте от страйковата позиция. За кеглите от задната редица е добре да стреляте през трета или четвърта стрека или някъде между тях. Стартовата позиция варира за всеки изстрел. Има разични спеър системи, но най-лесно е да си представите мислена линия между точката на изстрелване на топката , борда или стреката, в които се целите и кеглата. С повече тренировки и опит ще имате успех.
Сплитовете са по-голямо предизвикателство. Бутането им изисква много прецизен удар и късмет, защото грешка от милиметри е фатална.
Най-сигурния начин да повишите резултата си е да не пропускате спеър.

боулинг :: клуб страйкърс :: турнири :: детски център :: тенис :: тийм билдинг :: прошоп :: забавления :: контакти :: цени
 
e-mail print