bowling
bowling5
bowling2

история на боулинга

боулинг екипировка и боулинг центрове

отчитане на резултата

захват /grip/

изходна позиция

суинг, стъпки, тайминг

изстрел и последващи движения/ release & follow-through/

прицелване и стратегии

ъгъл на игра

спеър удари

завиваща топка

аксесоари 
боулинг >> суинг, стъпки, тайминг

СУИНГ/ ЗАМАХ/

Ако държите тежък обект като боулинг топка и симулирате хвърляне отдолу, ще забележите, че движението продължава по инерция.
Това е принципът на махалото – същността на добрия, постоянен суинг. Ако боулърите нямаха този източник на „свободна” енергия, много по-трудно щяха да стигат до страйк.
За да нямате проблем с теглото на топката подберете такава, която свободно и комфортно да залюлеете напред-назад. Топката е твърде тежка, ако кара китката Ви да се огъва назад или замахващото рамо увисва по време на суинга.СТЪПКИ / ЗАСИЛВАНЕ /

Начинаещите боулъри е добре да започнат със засилване от 4 стъпки. По-късно може да бъде добавена пета стъпка.
Правете стъпките право напред като на разходка, само последната, която включва приплъзване е различна. При нея боулинг обувката първо стъпва с подметката на апроуча и леко приплъзва, след което тежеста се пренася на петата, която действа като спирачка.
Първата стъпка е най-къса, а последната заради приплъзването е най-дълга.
Мислете за ударите на метронома 1-2-3-4 за да запазите равномерно темпо. За десничарите последователността на стъпките е десен,ляв,десен,ляв,а за левичарите - ляв,десен,ляв, десен.СИНХРОН / TIMING /

Взети по отделно суинга и стъпките не са трудни движения, но за да се получи добър резултат е важен синхрона между тях. Трябва да бъдете в стабилна позиция, когато пускате топката и също искате да се възползвате от засилването си. Ако искате скоростта, която сте набрали да бъде трансформирана върху топката, когато я изстрелвате, е важно да се освободите от нея в момента, когато приплъзващия крак спира.
В края на трета стъпка замахът с топката достига най-високата задна точка . От тази позиция, приплъзващия крак и замахващата ръка се движат напред заедно / топката се движи от инерцията на собствената си тежест напред и не е необходимо да прилагаме допълнителна сила – ръката само дава вярната посока/. Когато това стане синхрона на движенията е ефективен.
Първите три стъпки сe правят докато топката достигне най-висока задна точка
Ключов момент за точния синхрон е "push-away" – при правенето на първата стъпка - топката се изтласква от стартовата позиция на 30-50 см. пред тялото. Oт тук започва суинга – замах назад заедно с втора и трета стъпка.боулинг :: клуб страйкърс :: турнири :: детски център :: тенис :: тийм билдинг :: прошоп :: забавления :: контакти :: цени
 
e-mail print